Події / Події організації

Кінець багаторічної містифікації під назвою Генплан

16.01.2017
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

«Зелений Світ» в судах домігся скасування Генплану міста, прийнятого всупереч негативному висновку державної екологічної експертизи

Як відомо, згідно закону «Про екологічну експертизу» проекти генеральних планів міст підлягають державній екологічній експертизі. Що не дивно, адже головний документ, який окреслює принципові питання розвитку, планування й забудови міста, повинен визначати стан довкілля населеного пункту, основні чинники його формування, містобудівні заходи щодо поліпшення екологічного і санітарно-гігієнічного стану, а також території, які мають природоохоронні обмеження у використанні.

Проект Генплану міста Чорткова було розроблено львівським інститутом «Містопроект» ще у 2007 році. Лише через два роки його було подано на державну екологічну експертизу. Висновок експертів виявився розгромним – «більшість очікуваних впливів на довкілля характеризуються як екологічно недопустимі, документація робочого проекту підлягає корегуванню і доопрацюванню»! Але тодішні очільники мерії вирішили приховати негативний висновок експертизи і «затвердити» проект рішенням сесії Чортківської міської ради.

І от впродовж семи років тривала судова епопея, метою якої було довести, що Генплан було прийнято у протизаконний спосіб. Хоча судами двох інстанцій це було підтверджено, керівництво міста в особі міського Голови Михайла Вербіцького у порушення усіх мислимих процедур і з наполегливістю вартою іншого застосування «протягувало» горезвісний проект Генплану наступним рішенням ради.

Відтак у серпні 2015 року ЕГО «Зелений Світ» звернувся з черговим адміністративним позовом про визнання протизаконним та скасування рішення міської ради від вересня 2013 року. Невдовзі Чортківський районний суд задовольнив позов і скасував одіозне рішення міської ради. Надалі апеляційна скарга мерії розглядалася у Львівському апеляційному адмінсуді і нарешті була відхилена 12 жовтня 2016 року. Суд вкотре наголосив на необхідності отримання позитивного висновку державної екологічної експертизи проекту Генплану, як обов’язкової умови його затвердження.

І от нарешті молоде керівництво міської ради визнало помилки попередників – в січні 2017 року в Українському державному НДІ проектування міст «ДІПРОМІСТО» вже замовлено новий проект Генплану.

Сподіваємось, що «вербицький період» в історії Чорткова нарешті завершився. І що розроблення нового Генплану стане одним з отих кроків, які врешті-решт зламають багаторічну тенденцію занепаду: коли руйнуються архітектурні пам’ятки, спотворюється історичний центр, забруднюється довкілля, занепадає економіка, у аварійному стані чи не усі наявні інженерні системи...
 


Поширити інформацію