Публікації / Екологічні права

Як зберегти ліс? Участь громадськості в управлінні лісами

Щойно оприлюднений посібник "Як зберегти ліс? Участь громадськості в управлінні лісами" - чергове видання Міжнародної благодійної організації «Екологія–Право–Людина»

Ефективна участь громадськості в управлінні лісами неможлива без чіткого розуміння принципів функціонування лісового господарства. При розробці цього посібника автори не ставили собі за мету надати максимум необхідних знань, а скоріше навпаки — надати той необхідний мінімум, який значно спростить розуміння будь-яких спеціалізованих документів та текстів лісогосподарської та природоохоронної тематики. Також варто зауважити, що законодавство, яке регламентує порядок проведення рубок змінюється щорічно. Відповідно, автори радять ознайомитися з докумен-тами, посилання на які зустрічаються у тексті цього посібника.

У зв’язку зі складністю та заплутаністю лісогосподарської термінології, а також фактичною невідповідністю між теорією та практикою ведення лісового господарства в Україні при вживанні лісогосподарських термінів автори звертали увагу передусім на суть, а не на форму.

Варто відмітити, що цей посібник спрямований перш за все на збере-ження цінних лісових ділянок. Автори вважають, що цінні ліси повинні бути збережені, і їхня рубка недопустима ані легальним, ані нелегальним чином. Тому в посібнику не розкриті моменти пошуку порушень при лісозаготівлі — важливіше таку лісозаготівлю не допустити взагалі.Також посібник не описує питання збереження від вирубки зелених насаджень у межах населених пунктів та лісових ділянок, які не входять до лісового фонду.

Завантажити файл із посібником можна просто тут.

Поширити інформацію