Події / Події в Україні

ЕГО "Зелений Світ" підтримує вимоги Коаліції "ПОРЯДОК ДЕННИЙ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ" до політичних партій

24.06.2019
джерело: ecoagenda2019.org.ua

Коаліція громадських організацій "ПОРЯДОК ДЕННИЙ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ" для політичних партій на парламентських виборах 2019 року, утворена 25-а організаціями, серед яких ЕГО "Зелений Світ".

Україна знаходиться серед найбрудніших в екологчному сенсі країн Європи та входить в десятку країн з найбільш високими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене навколишнє середовище.

Наявність чітких положень щодо питань охорони довкілля та сталої енергетики в програмах політичних партій є визначальною для майже половини жителів України. 46,5% українців відзначають, що це точно або скоріше б вплинуло на їх вибір при голосуванні. А 25,3% вважають, що саме законодавча влада має найбільший вплив на вирішення екологічних питань в Україні.

Коаліція громадських організацій звертається до всіх політичних сил в Україні, які мають намір брати участь у виборах до Верховної Ради України в 2019 році, та до всіх кандидатів у народні депутати, з вимогою забезпечити збереження природного довкілля та підтримати Порядок денний.

 

Вимоги до політичних партій:

Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади, що уповноважений приймати закони. А народні депутати України присягають дотримуватися Конституції України, якою визначене право громадян України на довкілля, безпечне для життя та здоров’я.

Не створена за роки незалежності система контролю та моніторингу за станом навколишнього природного середовища, недостатня судова практика щодо захисту довкілля, відсутність міжвідомчої взаємодії між Мінприроди, МОЗ та Міносвіти, відсутність системної та багаторівневої екологічної просвіти, призвели до основних проблем забруднення довкілля України та погіршення суспільного здоров’я.

Громадські організації, які опікуються проблемами довкілля, закликають всі політичні партії та кандидатів у народні депутати передбачити вирішення екологічних проблем та надати відповіді на наступні критично важливі питання:

 

1. Невідповідність цілям сталого розвитку

Українська економіка є найбільш енергоємною у світі. Чи готова ваша політична сила просувати відхід від домінування ресурсо- та енергоємних галузей і технологій, сировинної орієнтації експорту та надмірної концентрації виробництва у промислових регіонах? Як має намір створювати баланс між економічною, соціальною та екологічною складовими розвитку?

 

2. Зриви строків імплементації природоохоронної частини Угоди про асоціацію з ЄС

Більше половини завдань напрямку "навколишнє середовище" не прийняті, або прийняті з суттєвими порушенням строків.

Чи готова ваша політична сила підвищувати актуальність проблем довкілля в українському порядку денному та прискорити темпи апроксимації українського законодавства до європейських директив?

 

3. Споживацьке ставлення до природних ресурсів

В Україні діють та збільшуються неоголошені монополії, а хижацьке відношення до природних ресурсів підтримується на державному рівні.

Чи готова ваша політична сила створювати реальне протистояння промислово-фінансовим групам задля захисту природних багатств України (відновлювальні та невідновлювані природні ресурси - ліси, надра, земля, водні ресурси, сонце та інші) та забезпечення раціонального ставлення до них?

 

4. Деструктивність природоохоронних контролюючих органів

Неефективність екологічної інспекції сприяє екологічному правовому нігілізму, що визнано навіть на державному рівні. Проте реформа природоохоронного контролю провалена.

Чи готова ваша політична сила виступати рушієм якісного реформування екологічної інспекції, аби забезпечити якісний природоохороний контроль та відсутність корупційної складової у ході реалізації повноважень нагляду та контролю?

 

5. Неефективна дозвільна система

Видача дозволів та ліцензій на забруднення довкілля перетворилася на прибутковий бізнес для чиновників всіх рівнів.

Чи збирається ваша політична сила прискорювати впровадження європейських моделей інтегрованих дозволів та ліцензій на забруднення повітря, водних ресурсів, ґрунтів, поводження із відходами, аби уникнути корупційних ризиків та суто формального підходу до їх видачі?

 

6. Неефективне використання екологічного податку

Великі промислові гравці вже не перший рік лобіюють ідею повернення екоподатків забруднювачам, використовуючи аргумент неефективності використання цих коштів розпорядниками.

Чи готова ваша політична сила вирішувати проблеми неефективного використання коштів від екоподатків, розробивши прозорі правила видатків на природоохоронні заходи задля поліпшення стану довкілля? Чи підтримуєте ви гармонізацію рівнів екологічних податків із європейськими та світовими?

 

Ці та інші причини сформували критичні наслідки для довкілля України і створюють загрозу екологічній безпеці та здоров’ю населення, такі як:
• збільшення емісії парникових газів та системні зміни клімату;
• спотворений розвиток відновлюваних джерел енергії та енергетичні монополії в умовах розвитку нового ринку електричної енергії;
• неконтрольоване промислове забруднення;
• перетворення країни на полігон промислових та побутових відходів;
• знищення лісів та зелених зон населених пунктів;
• критичне забруднення водних об’єктів;
• забруднення навколишнього середовища агрохімікатами;
• підвищена загроза біологічному різноманіттю;
• розвиток не дружнього до довкілля урбанізму;
• переміщення в Україну промислового тваринництва та інші.

Ми звертаємось до всіх політичних сил в Україні, які мають намір брати участь у виборах до Верховної Ради України в 2019 році, з закликом публічно та у програмах партій зафіксувати своє бачення вирішення зазначених екологічних проблем. Ми, зі свого боку, висловлюємо готовність взяти участь у їх обговоренні з представниками політичних партій та забезпечити представництво провідних громадських діячів.

Коаліція неурядових громадських організацій:
1. ІГ "Save Dnipro"
2. ГО "Платформа Громадський Контроль"
3. МБО "Екологія-Право-Людина" (ЕПЛ)
4. "Батарейки здавайтеся"
5. ГО "Україна без сміття"
6. Transparency International Ukraine
7. UAnimals
8. Екодія
9. Greencubator
10. ГО "Ініціативна група "Разом!"
11. ГО "Зелена генерація"
12. ГО "Єдина Планета"
13. Українська кліматична мережа з 29 ГО
14. ГО "Екоклуб"
15. ГО "Екосфера"
16. 350.org - Україна
17. ЕГО "Зелений Світ"
18. ГО "Дзига"
19. ГО "Криворізьке міське правозахисне товариство"

20. ГО "Колегія екологічної освіти "Світ освіт" / Board of environmental education
21. ГО "Екосенс"

22. ГО "Зелений рух" Миколаївщини
23. Українська Молодіжна Кліматична Асоціація
24. Запорізька обласна філія Всеукраїнської екологічної ліги
25. ГО "Відкриті клітки Україна"

Поширити інформацію