Події / Події організації

Цей дитсадок недаремно назвали "Сонечком"

15.08.2019
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Нещодавно у рамках інформаційної кампанії з популяризації використання відновлюваних джерел енергії , яку проводить група громадських організацій Української кліматичної мережі, відбувся наш візит до Рожніської об'єднаної територіальної громади Івано-Франківської області.

У 2014 році у комунальному дитсадку «Сонечко», що у селі Рожнів , в рамках реалізації державної програми регіонального розвитку було встановлено сонячну електростанцію (СЕС) потужністю 9,6 кВт. Цей проект тоді було визнано переможцем конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування», організованого Урядом та представництвом Євросоюзу в Україні.

Про ефективність проекту, який вже п’ятий рік приносить реальну користь громаді, розповіли ініціатор проектів, посадовець Рожнівської сільської ради пан Микола Никифоряк та вихователька садка пані Вікторія Прочук -

Вироблену на СЕС електроенергію Рожнівська сільрада віддає у загальну мережу ПАТ «Прикарпаттяобленерго» і розраховується за спожиту дитсадком енергію за пільговою ціною, яка покриває лише вартість її транспортування. Таким чином за 5 років дитсадок зекономив на потреби електропостачання близько 250 тисяч бюджетних гривень, окупивши таким чином інвестиції у встановлення СЕС. Вивільнені кошти територіальна громада прагне використовувати на інші потреби у сфері енергозбереження.

Так, приміром, було закуплено 70 енергоефективних LED-ламп для освітлення Рожнева. Приміщення дитсадка "Сонечко" опалюється твердопаливним котлом, що працює на біопаливі - деревній трісці.

Рожнівська ОТГ не зупиняється на досягнутому. У її планах – нові проекти використання відновлюваних джерел енергії. Планується встановлення сонячних колекторів для підігріву води у дитсадку «Сонечко», а також сонячних фотоелектричних панелей – у трьох школах ОТГ: у селах Кобаки, Хімчин та у самому Рожневі загальною потужністю 30 кВт.

Фото - Олександр Степаненко

*   *    *  

Цю публікацію створено у рамках інформаційної кампанії з популяризації відновлюваних джерел енергії, яку проводить група українських природоохоронних організацій. Згадана вище інформаційна кампанія координується Центром екологічних ініціатив “Екодія” (https://ecoaction.org.ua/) та підтримується у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (МКІ) Федеральним міністерством Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU). Оцінки та публікації, які поширюються в ході кампанії, відображують винятково думки авторів і не відображують офіційну позицію Федерального міністерства Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU).

Поширити інформацію